Maximalizmus enyhítése – bölcs bagoly

A játék

A közös játékidő vagy akár a mindennapi élet során legyen egy bölcs karakter: pl. egy bagoly vagy más, akit a gyermek kedvel. Ettől a bölcstől lehet tanácsot kérni.

Fókusz a játék során

Szeretnénk azt modellezni a bölcs karakter bevonásával, ami segíthet a gyermeknek azokban a helyzetekben, amikor a maximalizmus miatt feszültség alakul ki. Olyan gondolatokat tanítunk a gyermeknek, amiket önmegnyugtatásra használhat. 

Megvalósítás

A bölcstől tanácsot lehet kérni. Először (mint mindig) mi modellezzük le a történéseket. A mi karakterünk (akivel mi vagyunk a játék során) kerüljön olyan helyzetbe, ahol szívesen kérne tanácsot a bölcstől.

Kanyaríthatjuk úgy a játékot, hogy a karakterünknek ne sikerüljön valami (Ha megvan fejben ez a szándék, akkor érdemes várni, amíg úgy alakul a játék, hogy viszonylag természetesen bele tudjuk integrálni ezt a történést). Amikor a játék során valami nem sikerül a mi figuránknak, elmehet a bölcshöz / vagy eszébe juthat, mintha lakna errefelé egy bölcs, akitől lehet tanácsot kérni. Ekkor bújjunk mi a bölcs szerepébe, aki beszélget a karakterünkkel. (Két szerepet alakítunk, így érdemes két különböző hanggal megszólaltatni a játékszereplőnket és a bölcset). Karakterünk elmeséli, hogy mi történt és a bölcs elmondja neki, hogy mit tehet ebben a helyzetben.

Később ismét alakítsuk úgy a játékot, hogy játékfiguránknak ismét tanácsra legyen szüksége. A gyermek motivációjától függően tegyük a bölcset olyan karakterré, ami érdekes lesz a gyerkőcnek. Viccelődhet, beszélhet a gyermeknek tetsző hangon…

Amikor a bölcs egy elfogadott és kedvelt figura, akkor a gyerkőcünk szereplőjét is irányíthatjuk hozzá.

Illetve az életben is elkezdhetjük „bevetni” a bölcset. Akár csak úgy, hogy megjegyezzük, hogy ő az adott helyzetben mit mondana. Vagy megkérdezhetjük gyermekünket, amikor nyitott, hogy szerinte mit mondana erre a bölcs.

Tanácsok, amiket adhat a bölcs:

  • A gyakorlás / megfigyelés által ügyesedünk, tanulunk. Így teljesen rendben van, ha valami nem megy elsőre, hiszen ahhoz idő kell, hogy megtanuljuk / alaposan megfigyeljük azt. 
  • Ha valami nem úgy sikerült, ahogy terveztük, abból ugyanolyan sokat lehet tanulni. Rájöhetünk, hogy mi nem működik vagy mit szeretnénk másképp csinálni. A folyamat során lehet, új ötletek, megoldások kerülnek felszínre, amikre először nem is gondoltunk volna. 
  • Azt is fontos megtanulni, hogy hogyan kezeljük jól azokat a helyzeteket, amikor valami nem sikerül. Megtanulhatunk nyugodtak, türelmesek maradni.

 

Befejezés és folytatás